lauantai 11. tammikuuta 2014

Kebabbia, kebabbia!

Kebab, tuo suomalainen "kansallisruoka", ruoka jota lähes jokaisen miehen(miks ei myös naisen) tekee mieli syödä aina välillä, erityisesti viikonloppuisin...

Eräänä viikonloppuna ajattelin tehdä toistamiseen tätä lihaisaa herkkua, kun niin kovasti teki mieli itsekin herkutella kebabilla, ja muistin miten hyvää tuli edelliselläkin kerralla.

Kebabin tekeminen itse on äärettömän helppoa, joten sen pystyy jopa kuka vain mieskin tekemään :)

Perusaineksena toimii jauheliha, se voi olla possua, nautaa, mitä vain periaatteessa. Nauta on tietenkin laadukkaampaa kuin possu, mutta tällä kertaa kävin hakemassa paikallisesta lihakaupasta tarjouksessa olevaa possun jauhelihaa.

Ohjeen löysin netistä googlettelemalla. Sieltähän löytyi monta erilaistakin ohjetta mutta valitsin niistä tämän ehkä helpoimman. Eli:

- 2kg jauhelihaa
- pussi aromisuolaa (90g)
- 1/2 dl mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tämän jälkeen vaivataan käsin tai koneella taikinasta mahdollisimman tiukka möykky, joka sitten muotoillaan pötkyläiseksi sopivaan vuokaan foliolla ympäröitynä. 100 asteisessa uunissa annetaan olla 4tuntia ja tämän jälkeen vielä annetaan vetäytyä hetki, jos malttaa... ja se on sitten siinä!


Itse laitoin vähän vähemmän pippuria kuin mitä ohjeessa on, syystä että minun makuun viimeksi oli liian pippurista. Tällä kertaa laitoin ehkä reilut 1/3dl sitä.

Eli helppoa on, kaikki aineet kulhoon ja sitten vain kovaa vaivaamista. Haastavinta on ehkä tässä se että jaksaa tarpeeksi pitkään möyhiä tätä taikinaa jotta siitä tulee tarpeeksi kiinteää eikä mureketta. Itse veivasin varmaan noin 15minuuttia tätä taikinaa ennen kuin tein siitä möykyn.


Jauheliha ja mausteet kulhoon ja sitten noin 10-15minuutin kova vaivaaminen, eli niin kauan että jauheliha alkaa olemaan suht. kiinteää tavaraa.


Tämän jälkeen kebabbi muotoillaan sopivaan kulhoon tällaiseksi mökkyläksi. Folion unohdin tässä vaiheessa pyöräyttää ympärille, niin lisäsin sen sitten vain vuo'an päälle ennen uuniin laittoa.


Kun taikina on ollut sen 4h uunissa niin sehän alkaa näyttää ihan kebabilta


Kebab möykkystä vedin sitten terävällä veitsellä suikaleita. Lisukkeeksi lautaselle laitoin salattia missä oli tomaattia ja fetaa. Lisäksi pistin joukkoon ristikkoperunoita ja majoneesia ja kaupasta valmista kebab kastiketta, mikä oli yllättävän hyvää!

Jos 2kg määrä tuntuu isolta niin toki voi tehdä sitten vaikka esim. yhdellä kilolla, kunhan muistaa sitten puolittaa myös mausteiden määrän! :D Tätä kahden kilon "siikaa" söi kaksi aikuista noin 3-4 päivää. Ja ainakin omalla kohdalla ei alkanut tökkimään missään vaiheessa kun olihan se niiiiiin hyvää!! Ja tätähän voi syödä erimuodoissa, salaatin, ristikkoperunoiden, ranskalaisten, pitaleivän jne jne kanssa.

Eli mielettömän helppoa on omatekoinen kebabbi ja hakkaa mennen tullen nämä paikalliset känkkylät eli suosittelen rohkeasti kokeilemaan! ...näitä kuvia katsoessa ainakin mulle tuli taas nälkä ja mieli kebabbia! :)



2 kommenttia:

  1. Meillä tuo kebabbitaikina vaivataan aina sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Mutta onhan se hyvää treeniä, jos käsin vaivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo itsekin mietin että vaivaisin koneella mutta laiskuuttani en jaksanut kaivaa kaapista sitä :) Kyllä tuon käsinkin tekee :)

      Poista