keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Projekti sängylle pääty.


Kirjoitetaanpas samaan syssyyn toisesta jo aiemmin tehdystä projektista kun kerrankin on aikaa olla tietokoneen ääressä lasten hoidon ja saunaremontin välissä :) Saunaremontista kirjoittelen sitten oman jutun jossain vaiheessa...

Mutta nyt jatketaan makkarin sisustamista. Eli kun muutimme kesällä tähän rivitaloasuntoomme, niin laitoimme silloin kaikkien huoneiden seinäpinnat  sekä listat uusiksi. Kumpaankiin makuuhuoneeseen ja olohuoneeseen tuli yksi ns. tehosteseinä tapetilla ja muuten muut seinät maalattiin valkeaksi.

Kun muutettiin tähän entistä asuntoa isompaan asuntoon niin, viimeinkin oli mahdollista ostaa oikean parisängyn kokoinen sänky, eikä tarvitse enää tapella että kumpi mahtuu paremmin nukkumaan äksänä :D

Remontin jälkeen laitettiin uusi sänky paikoilleen mutta tuntui että jotain vielä puuttuu siitä.... no tietenkin sängyn pääty. Mielestäni päätyä ei kannata ostaa, ainakaan uutena. Sillä vähänkään kivannäköinen pääty maksaa sen 100-200e eikä loppujen lopuksi sitten ollut ne vaihtoehdot kovin kaksisia.



Makuuhuoneen tehosteseinä ja sitä vasten sänky, näytti jotenkin vajaalta.



No jos vähänkään on netistä googlettanu tee-se-itse sängynpäätyjä, niin aika usein siellä tulee vastaan sängynpääty mikä on tehty jostakin vanhasta. Suosituin lienee vanhasta ovesta tehty sängynpääty.

Mietin että sellainen voisi passata meidänkin makkariin jos siitä tekee valkean. ( meillä on ilmeisesti joku valkea fetissi, kun kaikki melkein on valkeaa ).

Nettikirppiksiä facebookissa ja muualla selatessani löytyi viimein sopivan näköinen ovi kotiseudultani savosta. Kyseessä oli arviolta 1940 luvun ovi jonka mukava naisihminen möi 40eurolla mulle ja kuljetti vielä kotipaikalleni odottamaan että seuraavan kerran kun itse ajan sinne niin sitten otan ja kuljetan sen tänne uuteen asuntoon.



Päällisin puolin ovi oli ränsistyneen näköinen, mutta sisältä ehtaa puuta.



Ovi oli ollut alunperin ilmeisesti valkeaksi maalattu ja sen jälkeen se oli maalattu todella "hienolla" vaalean vihreällä. Myynti-ilmoituksen kuvan perusteella luulin ovea valkeaksi, mutta kuvassa oli värit vääristyneet.

Alun perin ajattelin että jos ovi on valkea niin jätän sen siihen kuntoon mikä se on. Että poistan korkeintaan irtoavat maalit ja that's it! Mutta kun ovi olikin vihreä niin ei se auttanut kuin alkaa putsaamaan maalia pois jotta voin käsitellä sen valkeaksi.

Ensimmäiseksi poistin ovesta oven kahvan ja lukon reunukset ja muutaman oveen vuosien saatossa hakatun julmetun naulan. Saranat päätin jättää paikoilleen.

Osa maaleista oli jo lohkeillut sen verran että ei tarvinnut kuin pikkuisen raaputtaa niin maali irtosi. Mutta muuten käytin apuna kuumailmapuhallinta. Puhaltimella puhalsin maalia sen verran, että se alkoi kuplimaan, ja sen jälkeen kaavin maalin pois maalikaapimella.

Yllättävän helppoa maalin poistaminen oli muuten, paitsi ovien peilien koristereunukset vaativat hermoa ja tarkkaa rapsuttelua.




Hitaasti mutta varmasti edistyvää maalin kaapimista.



Sen verran rapsuttelu kuitekin vei aikaa ja voimia, että päätin seinää vasten jäävästä puolesta raaputella pois vain helposti irtoavan malin. Ja näkyville jäävältä puolelta sitten raaputtaa kaiken mitä irti saan. 



Puhdistettu ja hiottu ovi.

Seinää vasten jäävä puoli, josta siis vain enimmät maalit putsattu pois.



Kun ovi oli viimein puhdistettu maalista, niin kevyesti vielä hiomapaperilla käsin ja koneella karhensin oven pintaa, jotta maali tarttuisi paremmin. Lisäksi yhden ison naulan poistaminen aiheutti oven yläosaan aika ison kolon, niin sen päätin pakkeloida piiloon. Vanhempien käytössä tulleiden lommojen ja jälkien annoin olla rauhassa.

Kun ovi oli siis hiottu niin eihän siinä muuta kuin valkeaa sutimaan pintaan. Maaliksi ostin ihan perus puolihimmeää valkeaa kalustemaalia, minkä olen havainnut hyväksi tässä loppuvuoden aikana maalatessa vaikka sun mitä käytettyinä ostettuja huonekaluja. Ehkä näistäkin joku päivä kuvat tänne laitan... Apuna oven maalauksessa oli puolisoni, niin ei ihan jokaista kerrosta tarvinnut itse maalata :)



Nurjan puolen maalausta.


Harmikseni huomasin että maalihan peittääkin aika hyvin myös nurjan puolen, mistä ei juurikaan maalia poistettu. Että teinkö turhaa työtä sitten putsaamalla kaiken maalin? Noo ehkä en kuitenkaan, onpahan tasaisempi jälki sitten sillä puolella mikä on näkyvillä :)

Maalia meni muistaakseni sellainen 3-4 kerrosta jotta pinnasta tuli tasainen ja kunnolla valkea.

Mallailin tämän jälkeen päätyä paikoilleen, mutta kun kyseessä oli vanha kapeahko ovi niin eihän sen leveys, eli vaakaan laitettaessa korkeus, riittänyt, vaan ovi jäi sängyn taakse piiloon.

Kävin jälleen kerran paikallisessa saksalaisessa rautakaupassa ja löysin sieltä jos jonkinlaista metallista jalkaa. Valitsin 30cm pitkät valkeat pyöreästä metalliputkesta tehdyt jalat. Näihin jalkoihin on mahdollista ostaa lisäksi korkeussäädettävä jatke jos tarvii vähän lisää korkeutta vielä. Hintaa jaloilla oli sellaiset 5e kpl.










Niin kuin kuvista näkyy, jalan kiinnitys oli juuri ärsyttävästi noin sentin leveämpi kuin ovi, joten kiinnitys reiät tulivat oven molempien puolien yli. No ratkaisin tämän pikapatentilla, eli laitoin jalat viimeisen kuvan mukaisesti vinottain. Tällöin sain jalan kiinni kahdella ruuvilla ja siten vasaralla hakkasin yli jääneet "lipareet" oven myötäiseksi ja vedin sitten ne oven etu ja takapuolelle kiinni.

Kovin tukevan oloinen painava puuovi ei näiden kahden jalan varassa ole itsestään. Mutta kun ovi tulee seinän ja raskaan sängyn väliin niin ei se sieltä minnekään karkaamaan pääse.

Lopuksi vielä maalasin vasaran paukuttamisesta tulleet jäljet jaloista piiloon ja laitoin seinään tapettia vasten tulevalle puolella sellaiset isot huopatassut, mitkä on tarkoitettu huonekalun jalkoihin estämään lattiaan tulevat naarmut. Näin ei ovi saa uuteen hienoon tapettiin jälkiä aikaiseksi.



Valmis ovi jalkojensa varassa.



Lopputuloksena tuli hieno sängynpääty suht edullisestikin. Selkeästi vielä kuitenkin jotain puuttuu sängyn päädystä...mitä se voisi olla?



Valmis. Miltäs näyttää?







Projekti Singeristä tietokonepöydäksi.

Nonii, ensimmäiseksi puuhastelukseni ajattelin pistää tänne sen mikä tuli ekana mieleen. Ja kun tietokoneella tässä istun, niin luonnollisesti tuli mieleen tämä tietokonepöytä, jonka tein kesällä Singer -ompelukoneen jaloista.

En varmasti ole ainut joka tällaisen tuunauksen on tehnyt, mutta tässä on mun versioni :)



Kuvassa lähtökohta. Vanha jo pinnaltaan vähän ruostunut Singeri ja sen pöytä.



Nykyään tuntuu olevan aika tiukassa löytää suht. hyväkuntoinen singerin pöytä. Tai sitten jos löytää niin pyydetään älyttömiä hintoja kuten esim. 150e. Mikä on mielestäni jo liikaa. Sitten jos tulee vastaan joku halpa 30-40e hintaluokassa, niin se on aina jo sitten keritty myymään.

Kyseisen pöydä bongasin Oulusta netistä. Hintaa pöydällä oli itse Singerin kera sellaiset 65e.

Kävin sen hakemassa ja itse jalusta ja ompelukone olivat hyvässä kunnossa. Jalat kaipasivat vain maalia. Pöytälevy taasen oli ottanut kosteutta ulkovarastossa ollessa ja oli siis entinen.



Ehjä ompelukone ja lahonnut pöytälevy.


Hieman pintaruostetta jalustassa.



Ja sitten hommiin. Ensiksi irroitin itse painavan ompelukoneen veke pöytälevystä. Käytännösssä se oli parilla saranalla kiinni, jotta sen sai tarvittaessa taitettu esiin pöydän sisältä.
Kun olin koneen irroittanut niin sitten pöytälevy lähti nätisti irti neljä ruuvia löysäämällä.

Jalusta oli siisti ja ehjä, mutta pientä pintaruostetta oli päässyt vuosien saatossa kertymään. Eli ei muuta kuin harjaamaan irtoava lika ja maali pois kevyesti jollakin ihan tavallisella harjalla. Sitten kävin rautakaupasta ostamassa sellaista mattamustaa spraytä jonka kerrottiin olevan erittäin peittävää ja tarttuvaa. Ja eikun suihkuttelemaan kivassa kesäsäässä :)



Ekan maalikerroksen jälkeen jo alkoi näyttää paremmalta.



 Onneksi oli lämmin kesä meneillää niin pystyi spreijaamaan helposti takapihalla kun heitti vähän muovia eka jalustan alle. Maalia meni yllättävän paljon tähän jalustaan. Reilun spray-pullon verran. Tämä koska vedin varmaan sellaiset 5-6 maalikerrosta että varmasti on musta ja pysyy.



Mäntyinen uusi pöytälevy 60x90cm.



Kun jalustaa oli tarpeeksi maalattu. Kävin hakemassa rautakaupasta jalustaan uuden pöytälevyn. Aluksi mietin jotain massiivipuista hienoa levyä. Mutta ne oli aika tyyriitä, joten päädyin myyjän opastuksella mäntyiseen liimalevyyn. Levy oli 60cm leveä ja 120cm pitkä. Ystävällinen myyjä leikkasi levyn halutun kokoiseksi näppärästi 3e lisähinnalla :)



Valkealla vahalla käsitelty pöytälevy paikoillaan.



Makkari mihin tietokoneeni on sijoitettu, on ilmeeltään aika valkea, joten pitihän se tästäkin pöydästä valkea saada. Ostin valkeaa huonekaluvahaa. Vahaamalla pinnan, maalauksen sijasta, pinnasta tulee läpikuultava ja matta. Joten puun syyt ja oksat jne näkyy kivasti läpi. Vahalla sitten siis käsittelin pöytälevyn päälipuolelta nelisen kertaa ja alapuolelta 2 kertaa. Tätä ennen olin kiinnittänyt levyn jalustaan neljällä jykevällä ruuvilla, jotta oli helpompi vahata levyä. Vahaaminen tapahtui superlonsiveltimellä. Eli ei levitetä tavallisella siveltimellä vahaa. Vahalla on suht helppo saada tasainen tulos, kun rauhassa vetelee siveltimellä. Lisäksi lopputulos on tosiaan kaunis puun syitä korostava pinta. Yllä olevasta kuvasta sitä ei juuri näe, kun kännykkäkameralla otetttu kuva.

Periaatteessa pöytä oli tuossa vaiheessa jo valmis. Mutta aloin miettimään että miten se helpoiten pysyisi siistinä pitempään käytössä. Kun tuntui että pelkkä vaha puun pinnan päällä on sellainen yhdistelmä, että jos pöydälle kaatuu vaikka juoma, niin se saattaa siihen imeytyä.

Keksin sitten soitella paikalliseen lasiliikkeeseen, että mitä maksaisi teetättää tähän sopiva lasi suojaamaan pöydän pintaa. Hintaa oli lopulta noin 40euroa, joten tilasin sellaisen. Luvattiin valmistaa lasi viikossa, mutta jotain kämmiä oli tapahtunut heillä ilmeisesti. Koska kun soittelin kysyäkseni että onko lasi valmis, niin silloin sieltä vastasi toinen henkilö ja sanoi että eivät he voi viikossa keritä sellaista tekemään... No noin kahdessa viikossa sain lasin viimein ja se oli sitten millilleen samankokoinen pöytälevyn kanssa ja oli karkaistu ja reunoiltaa pyöristetty. Että ei pitäisi hajota kovin helposti, ja jos hajoaa niin siitä ei irtoa teräviä reunoja. Lisäksi lasi pysyy kuin liimattu paikoillaan vaikka sitä en ole kiinnittänyt millään. Eli juuri sopiva lapsiperheeseen.



Pöydän päälle tilattu lasi.



No nyt oli pöytä täysin valmis, joten ei kun vain virittelemään kone tulille. Tein vielä levyn leikkaamisesta yli jääneestä 30cm leveästä levyn palasesta keskusyksikölle liikuteltavan tason. Eli käsittelin sen levyn myös valkeaksi ja laitoin 4, sellaista tietokonetuoleistakin tuttuja, renkaita alle. Tällöin kone ei ole ihan maassa kiinni ja kerää kaikkea pölyä + sitä voi tarvittaessa liikuttaa siivouksen tieltä.



Valmis pöytä kera maalatun tuolin.



Yllä kuva siis valmiista tuotoksesta. Kuva on puhelimella(Niin kuin muutkin tämän jutun kuvat) otettu niin ei kunnolla pääse pöytä oikeuksiinsa, mutta minun mielestäni yllättävän siisti lopputulos siitä tuli. Suosittelen kokeilemaan!